Güncel Haberler

Anadolu Efes Larkin’in Tarihi Performansı Eşliğinde Fenerbahçe’yi Farklı Geçerek finale Adını Yazdırdı!

Turkish Airlines Euroleague Final-Four’da ilk kez iki Türk takımının karşı karşıya geldiği maçta Larkin’in tarihi performansı eşliğinde Fenerbahçe Beko‘yu 92-73 yenen Anadolu Efes adını ilk defa finale yazdırdı.

Avrupa basketbolunun kulüpler bazındaki en önemli organizasyonu THY Euroleague Final-Four’da tarihte ilk kez iki Türk takımı Fenerbahçe Beko ile Anadolu Efes birbirine rakip olarak sahaya çıktı.

İspanya’nın Vitoria-Gasteiz şehrindeki Fernando Buesa Arena’da oynanan zorlu mücadeleyi Anadolu Efes 92-73 kazanarak tarihinde ilk defa Final-Four finaline yükseldi.

Karşılıklı sayılarla başlayan karşılaşmanın ilk 3 dakikası 5-5 tamamlandı. Shane Larkin ile art arda sayılar bulan Anadolu Efes 5. dakika geride kaldığında 11-5’lik üstünlük yakaladı. İyi savunmayla farkı kapatarak 7. dakika sonunda 16-15 öne geçen Fenerbahçe Beko, ilk çeyreği 20-19 önde bitirdi. İkinci periyoda özellikle Larkin, Anderson ve Micic’in etkili oyunuyla başlayan Anadolu Efes, 13. dakika geride kaldığında 22-29’luk üstünlük elde etti. Art arda iki 3’lük atış ile farkı 1 sayıya (28-29) indiren sarı lacivertliler 15. dakikayı 32-28 geride tamamladı. Bu periyotta Fenerbahçe Beko’dan Sloukas, Anadolu Efes’ten de Simon 3. faullerini aldı. Özellikle dış atışlarla daha etkili olan Anadolu Efes devre arasına 45-40 önde girdi.

Müsabakanın ikinci yarısında Larkin ile art arda 7 sayı bulan Anadolu Efes, 23. dakika sonunda farkı 8’e çıkardı. (44-52) Fenerbahçe’nin farkı kapatma arayışlarına Larkin, Anderson ve Dunston ile karşılık veren lacivert-beyazlılar, periyodun bitimine 49 saniye kala farkı 13 sayıya (55-68) yükseltti. Anadolu Efes final periyoduna 68-57 önde girdi. Üçüncü periyotta 11 sayı üreten Anadolu Efes’ten Larkin, takımının ve sahanın belirleyici ismi olarak öne çıktı. Son çeyreğe Micic’in art arda 5 sayısıyla başlayan Anadolu Efes farkı 16 sayıya çıkardı. (57-73) Fenerbahçe Beko ise son periyodun ilk 2,5 dakikasında sayı bulamadı. Psikolojik olarak oyundan kopan Fenerbahçe Beko’yu 92-73 yenen Anadolu Efes, Dörtlü Final’de adını finale yazdıran ilk takım oldu.

Kulüp tarihinde 3. kez Dörtlü Final’e katılan Anadolu Efes, ilk kez finale yükselme başarısı gösterdi.

EDİTÖR YORUMU:

Anadolu Efes maça aslında beklendiği gibi başladı. Micic ve Larkin liderliğinde sürekli oyunu forse eden lacivert beyazlılara karşı savunmada zorlanan Fenerbahçe Beko hücumda ise Guduric, Green ve kenardan gelen Sloukas ile cevap verince maçtaki denge bozulmadı. Ancak sonrasında Anadolu Efes’de kenardan gelen Anderson’ın skora yaptığı katkı maçın kırılma anlarının da gelmesine ortam hazırladı. Anadolu Efes istediği gibi potaya gidip birebirleri oynarken başta Larkin olmak üzere Fenerbahçe hiç karşılık veremedi özellikle savunmada. Koç Obradovic’in klasik adam değişmeli savunmasına karşı Larkin adeta delik deşik etti takım savunmasını akıllıca potaya giderek ya da tepe ikili oyunlarından sonra gönderdiği üçlüklerle. Onun kenarda olduğu dönemlerde bayrağı devralan Micic de aynı şekilde sarı lacivertlilerin tüm savunma direncini kırdı. Karşısında çok enerjik ve dirençli bir Efes bulan Fenerbahçe sakatlıkların da etkisiyle aynı şekilde aynı enerjiiyle karşılık veremeyince ve ribaundlardaki makas büyüyünce fark da giderek açılmaya başladı paralel olarak. Bu noktada koç Obradovic son dönemde çok verim aldığı ve rakiplerini dize getirdiği kısa beşi de denedi ama Anadolu Efes’in iki agresif guardına karşı o da işe yaramadı. Aslında Anadolu Efes Fenerbahçe’nin yıllardır hep zayıf karnı olan birebirde çabuk guardlara karşı savunmada yaşadığı sıkıntıları Larkin’in tarihi performansı ile basitçe işledi ve sarı lacivertliler buna hiç ama hiç reaksiyon gösteremediler. Fenerbahçe adına en büyük problem maç boyunca ruhsuz ve isteksiz oyun sergilemeleriydi. Neredeyse hiç bir oyuncuda o kazanma arzusunu göremedik. Anadolu Efes ise başta Larkin, Micic, Dunston olmak üzere kazanma arzuarını, hırslarını, agresifliklerini maç boyu ortaya koydular ve hakettikleri bir galibiyet alarak adlarını finale yazdırdılar.

MAÇIN TÜM İSTATİSTİKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

Anadolu Efes’de Shane Larkin 30 sayı, 7 ribaund, 7 asist ile 43 verimlilik puanına ulaştı ve bu alanda Euroleague Final Four tarihinde en yüksek verimlilik puanını üreten oyuncu olarak tarihe geçmeyi başardı. Vasilije Micic 25 sayı, 5 ribaund ve James Anderson 10 sayı, 5 ribaund ile galibiyetin diğer mimarları oldular.

Fenerbahçe’de ise Jan Vesely 14 sayı, 2 ribaund, 2 asist, Erick Green 13 sayı ve Nikola Kalinic 12 sayı, 3 ribaund, 2 asist ile ayakta kalmaya çalışan isimler oldular.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …