Güncel Haberler

Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi Normal Sezon Ödülleri

Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi‘nde normal sezonu geride bıraktık. Ancak maalesef basketbolun önüne geçen sıkıntılı olaylar bizleri üzdü bu sezon. Trabzonspor’un daha sezon başlamadan ligden çekilmesi, Sakarya’nın sezonun büyük bir bölümünü neredeyse alt yapı takımı ile oynamak zorunda kalması ve Anadolu Efes ile Fenerbahçe Beko hariç neredeyse tüm takımlarımızda yaşanan finansal problemlerin gölgesinde kalan bir sezonu geride bıraktık.

Bu kadar olumsuzluğa rağmen basketbol adına halen önemli başarılar da izledik tabi normal sezon boyunca. Gelin birlikte normal sezonun ödüllerini dağıtalım.

YILIN TAKIMI:

Geride bıraktığımız sezonun ortasında göreve koç Ataman’ı getiren Anadolu Efes normal sezonu 3.sırada tamamlayabilmişti. Ancak bu sezon bütçeyi biraz daha arttıran lacivert beyazlılar koç Ataman’a güvenmelerinin de karşılığını aldılar. Bu sezon baştan sona dominant bir performans sergileyen Anadolu Efes, Micic, Larkin, Moerman başta olmak üzere bizlere bir çok yıldızı izleme şansını da tanıdı bu sezon. Özellikle Sinan Erdem’de sergiledikleri müthiş performansla bir çok jenarasyona basketbolu sevdiren eski Efes Pilsen ruhunu da yeniden ortaya çıkaran koç Ataman’ın öğrencileri, taraftarlarının desteğini de tekrar arkalarına alarak Euroleague seviyesinde de en değerli takımlar arasına girerek BSL’deki başarılı geçen sezonu taçlandırmış oldu. BSL’de sergiledikleri mücadeleden hiç geri adım atmayan ve zaman zaman koç Ataman’ı memnun edememiş olsalar da genç ve yerli oyunculardan iyi katkı alan lacivert beyazlılar normal sezonda yılın takımı ödülünü fazlasıyla haketti.

YILIN EN DEĞERLİ OYUNCUSU:

Yılın En Değerli Oyuncusu dediğimiz zaman bir çok kriteri dikkate almamız gerekiyor. Verimlilik puanı, takımın başarısı ve elbette oyuncunun bu başarıya yapmış olduğu etki. Ben de tüm bu kriterleri dikkate alarak hakkıyla ve alkışlarla Yılın En Değerli Oyuncusu ödülünü Gaziantep‘ın Nijeryalı uzunu Tonye Jekiri‘ye veriyorum. Güneydoğu temsilcisi bu sezonun en mütevazi bütçeli takımlarından biriydi ama koç Markovic liderliğinde harika işlere imza atarak son maça kadar dördüncülük şansını da kovaladılar ama 5.oldular. Bu başarılı takımın en istikrarlı en dominant ismi de kuşkusuz Jekiri’ydi. Takımının pota altında neredeyse tüm rakiplerine karşı üstünlük kurmasını sağladı. Atletik özellikleri, blok tehditi ve ribaundlardaki etkinliğinin yanı sıra hücumda da bitirici özelliklerini ve bunların üstüne asist özelliklerini de geliştirdi. Özetle bu sezon Gaziantep’in yazdığı müthiş başarı hikayesinin temel yapıtaşıydı, ortalama 29:54 dakika süre alırken 12.6 sayı, %61.7 2sayı, 10.3 ribaund, 2.3 asist, 1.0 topçalma ve 20.8 verimlilik puanı istatistikleri ile mücadele etmişti.

YILIN EN İYİ BEŞİ:

Tıpkı yılın oyuncusunda olduğu gibi burada da kriterler aynı, verimlilik puanının yanı sıra oyuncuların bireysel olarak takımlarına yaptığı etki ve takımlarının başarılarını da dikkate almaya çalıştım. İşte bu şartlar altında seçmiş olduğum Yılın En İyi Beşi karşınızda.

MVP – Tonye Jekiri (C / Gaziantep): 12.6 sayı, 10.3 ribaund, 2.3 asit, 1.0 topçalma, 20.8 verimlilik puanı

Sammy Mejia (G-F / Tofaş): 16.7 sayı, 3.5 ribaund, 3.6 asist, 1.7 topçalma, 18.1 verimlilik puanı
Dominikli tecrübeli oyuncu tıpkı geçen sezon olduğu gibi koç Ene’nin en büyük kozuydu. Yıllardır ülkemizde oynayan ve artık bizden biri olarak sayılan Mejia, sergilediği etkili performansın yanı sıra profesyonelliği, çalışma etiği ve kaliteli karakteri ile de Tofaş’ın genç yeteneklerine çok güzel ağabeyik yaptı, örnek oldu.

Zach Auguste (C / Galatasaray DS): 13.7 sayı, 8.3 ribaund, 1.5 asist, 1.0 topçalma, 17.8 verimlilik puanı
Galatasaray da bu sezon tıpkı Gaziantep gibi bütçe/başarı paritesinde çok iyi iş çıkaran takımlardan biriydi. Kötü geçen sezonun ardından bu sezon ayağa kalkan sarı kırmızılılarda en çok dikkat çeken isimdi Yunanistan pasaportu da bulunan Auguste. Atletik uzun koç Erdoğan yönetiminde olgun bir basketbol oynadı ve gelişimini sürdürürken takımını da 4.sıraya kadar taşımayı başardı.

Sylven Landesberg (G / Türk Telekom): 20.4 sayı, 3.2 ribaund, 2.1 asist, 1.1 topçalma, 16.4 verimlilik puanı
Bu sezonun tartışmasız en formda skoreriydi Landesberg. Evet zaman zaman maçlarda sinirlerine hakim olamayarak basketbol dışına da çıktı ama genel anlamda Türk Telekom’un skor yükünü çoğunlukla tek başına taşıdı neredeyse. Sadece dış şutları ile değil potaya yaptığı keskin penetleriyle de savunmaların korkulu rüyasıydı.

Alex Perez (G / Banvit): 14.9 sayı, 2.8 ribaund, 5.6 asist, 15.7 verimlilik
Sezona oldukça kötü başlayan ve düşme adaylarından biri haline gelen Banvit’de koç Demir’in göreve gelmesiyle performansını en verimli şekilde arttıran isimlerin başında geliyordu Perez. Birleşik Amerikalı guard hem genç oyunculardan kurulu Banvit’i çok iyi organize etti hem de ne zaman ihtiyaç olsa sahneye çıkarak skorer kimliğini gösterdi.

YILIN YERLİ KARMASI:

Bu sezon kadrodaki yabancı sayısı 5 ile sınırlandı bildiğiniz üzere ama yine de yerli oyuncularımızın aldığı süreler ya da sonuca yaptıkları etki yeteli değildi. Bu konunun artık yabancıların sınırlanması ile değil de yetenekli oyuncularımızın daha doğru takımlara, forma giyebilecekleri takımlara giderek kendilerini geliştirmeleri ile çözülebileceğini kabul etmemiz lazım… Gelin geride bıraktığımız sezon performansları ile en çok dikkat çeken yerli oyunculara bir göz atalım.

Semih Erden (C / İstanbul BBSK): 13.8 sayı, 7.3 ribaund, 1.6 asist, 16.1 verimlilik puanı
Tolga Geçim (F / Banvit): 7.7 sayı, 3.1 ribaund, 3.4 asist, 8.7 verimlilik puanı
Can Uğur Öğüt (G / Gaziantep): 8.7 sayı, 2.4 ribaund, 5.7 asist, 11.4 verimlilik puanı
Cevher Özer (F / Afyon Belediye): 10.4 sayı, 4.4 ribaund, 1.9 asist, 10.0 verimlilik puanı
Berk Uğurlu (G / Pınar Karşıyaka): 10.1 sayı, 3.1 ribaund, 4.7 asist, 13.8 verimlilik puanı

YILIN KOÇU:

Bütçe/başarı paritesine baktığımızda tartışmasız bu sezonun en iyi takımı Gaziantep‘ti ve yakaladıkları bu olumlu havanın temelinde ise Bosnalı koç Nenad Markovic vardı kuşkusuz. Tecrübeli koç takımdaki her parçayı en verimli şekilde kullanarak onlardan %100 hatta %150 performansla faydalanmayı başardı. Savunma odaklı yarı saha basketbol sistemi ile sezon boyunca büyük takımları bile zor duruma düşürdü Markovic. Ayrıca yaşanan sakatlıkların da etkisiyle sezon ortasında ellerindeki sınırlı bütçeyi de en iyi şekilde kullanarak doğru takviyeler yaptılar, bunları da hemen takıma hemen monte ederek soyunma odasındaki müthiş havayı da korumayı başardı. Koç Markovic Gaziantep şehri ile de çok iyi bağ kurarak bu sezon yakalanan tarihi başarının mimarı oldu ve haklı olarak da yılın koçu ödülünün sahibi oldu.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Merkezefendi, Telekom’u Farklı Geçerek Rahat Bir Nefes Aldı

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 24. hafta mücadelesinde Yukatel Merkezefendi Belediyesi konuk ettiği güçlü rakibi …