Güncel Haberler

KÖŞE YAZISI / Basketservisi Euroleague Normal Sezon Ödüllerini Dağıttı

Turkish Airlines Euroleague‘de 2018-19 normal sezonu geride kaldı ve play-off eşleşmelerinin artık sayılı günler sonra başlayacak. Peki normal sezonda akılda kalan performanslar, önemli isimler kimler oldu ve tabiiki ödülleri kimler kapacaklar. İşte Basketservisi’ne göre Euroleague’in normal sezonunun ardından ödüllerin sahibi olan isimler.

Yılın Koçu:

Elbette ki bu ödülün adını görünce bile akıllara Fenerbahçe’nin duayen koçu Zeljko Obradovic geliyor aklımıza ama artık onun yaptıkları hepimize normal gelmeye başladı, dolayısıyla onu bu ödülün dışında tutmakta fayda var 🙂 Bana göre bu sezon koçluk bilgisi ve taktisyenliği ile takımına en fazla etki eden ve takımına en çok sınıf atlatan isim kuşkusuz Panathinaikos‘un Birleşik Amerikalı koçu Rick Pitino oldu. Bir NCAA efsanesi olan tecrübeli koç sezon ortasında kariyerinde yepyeni bir sayfa açtı ve ilk kez Avrupa’ya çevirdi rotasını. Yeşiller’in ateşli taraftarı ve basketbol mabeti OAKA’nın kendisine ne kadar uygun olacağını çok iyi biliyordu ve takımı da iyi incelemiş olan kurt hoca, geldiği ilk günden itibaren Panathinaikos’u adeta bir kolej takımına çevirdi, müthiş bir hava getirdi takıma, ögüvenlerinin en üst seviyeye çıkmasını sağladı. Yunan maestro Nick Calathes’den en yüksek verimi almayı başaran ve onun merkezinde her oyuncuya seviye atlatan Pitino harika bir takım yarattı. Öyle ki sezon başında göreve gelseydi Yeşiller’in rahatlıkla ilk 4 sıradan bir bilet kapacağını söyleyebilirim. Yılın Koçu ödülünün bana göre en çok hakedeni kendisi.

Yükselen Yıldız (Yılın Genç Oyuncusu):

Bu ödüle aday olabilmek için oyuncuların 1 Temmuz 2019 tarihinden önce 22 yaşını tamamlamamış olmaları gerekiyor. Bu kritere uyan bu sezon tam 22 oyuncu sahne aldı Euroleague normal sezonunda ama aralarında bir isim bana göre net olarak öne çıktı. Eve belki sezon ortasında yeni takımına katıldı ama kendisini gösterebilmek ve kanıtlayabilmek için yeterli sayıda maçta yer aldığını düşünüyorum. Elbette bahsettiğim isim Buducnost‘un Gürcü uzunu Goga Bitadze. 2.12 boyunda olan 1999 doğumu gelecek vaadeden pivot, sezon ortasında geldiği Karadağ temsilcisinde 12 maçta görev alırken ortalama 24:17 dakika süre aldı ve 11.8 sayı, 6.3 ribaund, 2.5 blok, 25.9 verimlilik istatistikleri ile oyunun her iki alanında da ne kadar önemli bir faktör olduğunu gösterdi. Yaşına göre sergilediği olgunluk ve profesyonel karakteri ile de bu istatistikleri perçinleyen Bitadze, son olarak Luka Doncic’in aldığı ve daha önce Andrea Bargnani, Danilo Gallinari, Ricky Rubio, Nikola Mirotic, Bogdan Bogdanovic gibi çok önemli isimlerin sahip olduğu Yükselen Yıldız ödülünün bana göre net sahibi bu sezon. Genç yeteneğin bu yaz NBA draftına girmesi de bekleniyor.

Yılın En İyi Savunmacısı:

Aslına bakarsanız bu ödül genelde uzun oyuncuların domine ettiği bir kulvar oldu son yıllarda. Bu sezon da Kyle Hines, Bryant Dunston ve Walter Tavares gibi önemli uzun adaylar var. Ama bana göre bu sezon savunma konusunda fark yaratan özel bir isim vardı ki bu isim bir pivot değil. Sezonun önemli bölümlerinde sakatlıklarla boğuşan ve özellikle Jan Vesely ile Joffrey Lauvergne’den tam verim alamayan Fenerbahçe Beko‘da bir isim vardı ki bu eksiklerin yerine çemberi de savundu, kendi pozisyondayken forvetleri de savundu ve en önemlisi koç Obradovic’n rakip takımın en önemli skorerini kitlemek için kullandığı ilk isimdi hep. Evet tahmin edeceğiniz üzere Nikola Kalinic‘den bahsediyorum. Sırp forvetin istatistiklerine baktığımızda 10.0 sayı, 3.0 ribaund, 0.7 top çalma, 0.2 blok bu katkısını anlamamız çok güç belki onun parkede koyduğu enerji ve özellikle savunmada sergilediği liderlik bu sezon sarı lacivertlilerin kusursuza yakın bir performans sergilemesindeki temel etkendi. Bana göre Yılın En İyi Savunmacısı ödülünü sahadaki her oyuncuyu savunabilmesi, adeta bir tutkal görevi görüp takımın tüm savunma açıklarını kapatabilmesi ile fazlasıyla hakediyor.

Yılın En İyi Birinci Beşi:

Bu sezon bir çok oyuncu bireysel performansları ile ses getirdiler, gerek bir kaç maçta gerekse sezon boyunca istikrarını koruyan isimler gördük. Ama ben bu listeye oyuncuların ismini seçerken iki önemli kritere dikkat ettim, birinicisi verimlilik puanı istatistiği ikincisi ise bu oyuncuların takımlarını play-off’daki 8 takımın arasına taşımış olmaları. Yani benim en iyi beşimdeki oyuncuların hepsi son 8 takımın formasını giyiyorlar, bana göre en adaletli seçim bu şekilde.

Jan Vesely (F-C / Fenerbahçe Beko): 13.0 sayı, 5.4 ribaund, 2.4 asist, 1.5 top çalma, 19.3 verimlilik
Will Clyburn (F / CSKA Moskova): 13.7 sayı, 7.1 ribaund, 1.4 asist, 18.0 verimlilik
Brandon Davies (C / Zalgiris Kaunas): 14.4 sayı, 5.7 ribaund, 2.1 asist, 17.5 verimlilik
Nick Calathes (G / Panathinaikos): 12.3 sayı, 4.5 ribaund, 8.9 asist, 1.7 top çalma, 16.7 verimlilik
Kostas Sloukas (G / Fenerbahçe Beko): 12.0 sayı, 2.0 ribaund, 4.7 asist, 15.5 verimlilik

Yılın En İyi İkinci Beşi:

Bu listedeki oyuncuları belirlerken ise tek kriterim verimlilik puanı oldu. Play-off’a kalmış ya ad kalmamış tüm oyuncular arasından seçimimi yaptım.

Mike James (G / Olimpia Milano): 19.8 sayı, 3.8 ribaund, 6.4 asist, 1.3 top çalma, 20.2 verimlilik
Nikola Milutinov (C / Olympiakos): 11.7 sayı, 7.9 ribaund, 1.5 asist, 20.0 verimlilik
Adrien Moerman (F / Anadolu Efes): 12.3 sayı, 6.4 ribaund, 1.5 asist, 1.2 top çalma, 15.7 verimlilik
Nando De Colo (G / CSKA Moskova): 14.0 sayı, 2.5 ribaund, 3.5 asist, 15.3 verimlilik
Cory Higgins (G-F / CSKA Moskova): 14.9 sayı, 2.1 ribaund, 1.8 asist, 14.4 verimlilik

Yılın En Değerli Oyuncusu (MVP):

Aslında belki de tercihimi en kolay yaptığım ödül bu oldu diyebilirim. Sezon boyunca sarı lacivertlilerin en güvendiği isim oldu Jan Vesely. Artık iyice olgunlaşan karakteri, her iki pota altındaki müthiş enerjisi / atletizmi ve arttırdığı faul artı orta mesafe yüzdesi ile çok özel bir sezon geçirdi. Evet sezonun son bölümünü sakatlık nedeniyle kaçırdı ama normal sezondaki 30 maçtan 25 tanesinde forma giymiş olan ve parkenin her noktasında gösterdiği performans ile Fenerbahçe Beko‘nun normal sezonu lider bitirmesini sağlamış olan Çekya Helikopteri’nin hakkını kesinlikle yememek lazım. Koç Obradovic yönetiminde her sezon bir değil bir kaç basamak yukarı çıkmaya devam eden Vesely, kağıt üstüne de 13.0 sayı, 5.4 ribaund, 2.4 asist, 1.5 top çalma, 19.3 verimlilik istatistikleri ile yansıttı bu nefis sezonu. Umarız en kısa zamanda iyileşir ve onu play-off’larda keyifle izlemeye devam ederiz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Milano’dan Monaco Baskını Geldi!

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Olimpia Milano konuk olduğu formda rakibi AS Monaco‘yu 80-98’lik …