Güncel Haberler

5X5: 5 Büyük Ligde Haftanın En Değerli Oyuncuları – 17.12.18

Sizlerle birlikte geride bıraktığımız hafta Avrupa’daki 5 önemli ligin (İspanya Liga Endesa, VTB Lig, Almanya easy Credit BBL, Fransa Jeep Elite Pro A, İtalya Lega Basket Serie A) haftalık MVP performanslarına göz atacağız. Keyifli okumalar dilerim.

VLADIMIR BRODZIANSKY (OBRADOIRO / F / 2.10 / 1994)

Slovak uzun forvet, bu hafta takımı Obradoiro’nun iç sahada Estudiantes karşısında elde ettiği 91-81’lik galibiyetin mimarıydı. 28 dakika sahada kalırken 5/6 2sayı, 3/4 3sayı, 8/8 serbestatış isabeti ile 27 sayı üretti ve yanına 5 asist ile 1 ribaund ekleyerek 37 verimlilik puanına ulaştı. Onun sahada olduğu dakikalarda Obradoiro rakibine 8 farkla üstünlük sağladı ki zaten maçı da 10 sayı farkla kazandılar. 2.10 boyunda olmasına rağmen önemli bir 3 sayı tehditine sahip olması ve alçak postta her iki elini kullanarak bulduğu yüksek yüzdeli yarım-hook atışlar onu çok değerli bir hücum silahı yapıyor. Savunmasını biraz daha geliştirdiği takdirde Eurocup hatta Euroleague takımlarının radarına girecektir.

J.J. O’BRIEN (ASTANA / F / 2.00 / 1992)

Birleşik Amerikalı forvet son haftalarda Kazakistan temsilcisi Astana’nın aldığı başarılı sonuçlarda tartışmasız en önemli faktörlerden biri. Her iki forvet pozisyonunda da görev alabilen, iç-dış tehditi de bulunan özel bir oyuncu O’Brien. Atletik bir oyuncu değil, çok çabuk da değil ama fiziğini iyi kullanan, pozisyon bilgisi yüksek ve en önemlisi oldukça zeki bir forvet. Son maçta da takımının içerde Kalev’i 105-78 gibi etkileyici bir skorla yendiği maçta galibiyetin mimarıydı. 32 dakika sahada kalırken, 7/7 2sayı, 1/2 3sayı, 6/6 serbest atış isabeti ile 23 sayı buldu ve yanına 8 ribaund, 6 asist, 1 topçalma, 1 blok ekleyerek 40 verimlilik puanına ulaştı.

DERRICK WILLIAMS (BAYERN MUNICH / F / 2.03 / 1991)

Atletik forvet sezon ortasında geldiği Alman ekibine tam anlamıyla adapte olmuş görünüyor. Hem Euroleague’de hem de BBL’de fark yaratmaya devam ediyor. Booker gibi önemli bir pota altı silahının olmadığı akşamda takımı Bayern Munich’i Alba Berlin karşısında 83-81 ile galibiyete taşımayı başardı. 25 dakika parkede kalan Williams, 7/10 2sayı, 2/2 3sayı, 6/6 serbest atış isabet oranı ile 26 sayı üretirken yanına 5 ribaund ve 2 topçalma ekleyerek 28 verimlilik puanına ulaştı. Yüksek atletizmi, spektaküler smaçları ve etkili dış şutları ile onu Avrupa’da izlemek büyük keyif.

MIRO BILAN (ASVEL VILLEURBANNE / C / 2.13 / 1989)

Hırvat uzun bu sezon koç Mitrovic’in sisteminde en önemli parçalardan biri. Alçak posttaki etkinliği ve yüksek IQ’su artı pozisyon bilgisi sayesinde ribaundlardaki katkısı paha biçilemez. Evet savunmada ağır ayakları ile sorun yaratabiliyor ama ASVEL’in dinamik ve atletik forvetleri onun bu açığını kapatabiliyorlar. Son maçta da takımının konuk ettiği Chalons Reims’i 91-84 yenmesindeki en önemli faktörlerden biriydi. Bilan 32 dakika parkede kaldığı maçta 11/17 2sayı, 10/15 serbest atış isabeti ile 32 sayı sayı üretti, yanına da 13 ribaund, 1 asist ve 2 blok ekleyerek 34 verimlilik puanına ulaştı.

MIKE JAMES (OLIMPIA MILANO / G / 1.85 / 1990)

Milano hem Euroleague’de hem de Serie A’da son yılların en iyi başlangıçlarından birini yaptı ve bu başarının temel faktörü de kuşkusuz Mike James’di. Nedovic ve Della Valle’nin olmadığı haftalarda da takımını sırtlamıştı, şimdi onlar döndü yine sırtlamaya devam ediyor. Son maçta da takımının uzatmada Sassari’yi 107-106 geçmesini sağladı. 38 dakika parkede kalan Birleşik Amerikalı skorer, 4/9 2sayı, 11/13 serbest atış isabeti ile 19 sayı üretirken, yanına 15 asist, 2 ribaund ve 2 topçalma ekleyerek 28 verimlilik puanına ulaştı. James yaptığı 15 asist ile kulüp rekorunun da sahibi olmuştu, rekor 2011/12 sezonunda Biella karşısında 11 asist yapan Omar Cook’a aitti. Böylelikle James, sadece atarak değil takım arkadaşlarına yaptığı servislerle de ne kadar değerli bir guard olduğunu tekrar kanıtlamış oldu.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Baskonia, Breogan’ı Son Nefeste Geçebildi

İspanya Liga Endesa 29. hafta mücadelesinde Baskonia konuk ettiği Breogan‘ı son nefeste 76-74’lük skorla geçebildi. …