Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Anadolu Efes – Valencia

Turkish Airlines Euroleague‘de çift maç programının ilk haftası olan 27. haftada temsilcimiz Anadolu Efes, Sinan Erdem’de Valencia‘yı konuk edecek.

7. sırada yer alan Anadolu Efes ile 9. sırada yer alan Valencia’nın bu sezon tam anlamıyla cadı kazanına dönen play-off yarışında kritik önem taşıyan mücadelesini izleyeceğiz. Lacivert beyazlılar geçen hafta diğer temsilcimiz Fenerbahçe’yi tarihi bir- farkla, 74-106’lük skorla geçmiş ve serisini 4 maça çıkarmıştı. Yarasalar da geçen hafta Zenit’i deplasmanda 29 sayı farkla geçerek serisini 3 maça çıkarmış, onlar da formda olduklarını göstermişti.

Gelin birlikte temsilcimizin bu kritik ve zorlu maçta galibiyete nasıl ulaşacağını mercek altına alalım ve galibiyetin reçetesini birlikte hazırlayalım. Keyifli okumalar.

Forvetlerin Kapışması

Valencia’nın bugüne kadar getirdiği başarılı performansın temelinde kuşkusuz forvetlerin etkinliği yer alıyor. Bu isimlerin başında ise eski Fenerbahçeli Nikola Kalinic var. Özellikle Şubat ayında nefis bir performans sergileyen Sırp forvet, yakaladığı istatistiklerle de ayın en değerli oyuncusu seçilmişti. Çok yönlü oyunu ile Fenerbahçe’dekinin aksine sadece savunmada değil hücumda da takımın en önemli silahları arasında, özellikle alçak posttan yaptığı asistler ile hücuma derinlik katıyor. Ayrıca Williams’ın da atletik özellikleri ve açık alandaki etkinliği ile fark yaratan isimlerden biri. Simon, Fenerbahçe’de olduğu gibi yine Kalinic’e çözüm olacaktır, onu en iyi durduran isimlerden biriydi. Ayrıca Adrien Moerman ve Singleton da oyundayken gerek Kalinic gerekse Williams’ın karşısında sağlam durmalılar. Özellikle Moerman’ın enerjisi ve dış şutlardaki tehditi ile hücum performansıyla da bu iki forveti yorması gerekecek.

Savunmaya Dikkat

Valencia ligin en iyi hücum eden 2. takımı, ortalama 82.6 sayı üretiyorlar ki aynı zamanda asistlerde de 20.3 ortalamayla 2. sıradalar yine. Efes ise takım savunmasında başarılı olan, yeri geldiğinde sert ve agresif oynayabilen bir takım. Micic, Doğuş, Sertaç, Anderson, Singleton ve tabiki Bryant Dunston takımın savunma tarafındaki etkili isimleri. Dunston’ın rolü bu maçta da çok kritik olacak. Hem pota altında Dubljevic ve Tobey gibi formda uzunlarla boğuşması, onları yıpratması gerekecek hem de ikili oyun savunmasında kısaların kolay penetrelerine izin vermemesi gerekecek. Sadece Dunston değil, Singleton, Pleiss ve Sertaç’ın da özellikle Bojan Dubljevic‘e karşı ekstra dikkatli olmaları gerekiyor. Karadağlı uzun son haftalarda çok formda, özellikle ikili oyunlar sonrası yaptığı kısa devrilmeler artı direkt dışa devrilerek bulduğu üçlüklerle fark yaratıyor, rakip savunmaları çok zorluyor. Efes’in takım savunmasını sıkı tutup boyalı alanı iyi koruması gerekecek, bu bir hücum maçı değil kesinlikle.

Tempo Kontrolü

Evet ne dedik bu bir hücum maçı değil. Elbette Efes’in Micic, Larkin, Simon üçlüsünün liderliğinde hücumda ne kadar etkili olduğunu biliyoruz ama maçı açık alana fazla yaymak ve koş koş basketboluna çevirmek Valencia’nın ekmeğine yağ sürer. İspanyol ekibi de temsilcimiz gibi yüksek tempoda ritmini bulduğunda pasları asistlere çevirerek makine düzeninde oynayabiliyor. Bu nedenle de zaman zaman tempoyu düşürmek, onları yarı sahada oynamaya zorlayıp savunmada da vidaları sonuna kadar sıkmak, onları fiziksel olarak yıpratmak gerekecek. Kısacası bu maçın galibiyeti için gereken Fenerbahçe maçındaki hücum performansından ziyade Olympiakos karşısında gösterdiğimiz savunma performansı olacak. Hücumda yarı sahada da olsa Efes bir şekilde üretmeyi biliyor, yeterki tempoyu gerekmedikçe yükseltmeyelim ve basit top kayıplarından kaçarak Valencia’ya kolay sayı şansları vermeyelim.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …